Onlangs was het onderwerp in het Zorgcafé in Norg ‘Voeding en het brein’. Barbara Kalb van Barbalans en Grietje Hofsteenge van Studio b–m, gaven uitleg over de werking van onze hersenen en dat in relatie met voeding.

Gezonde voeding is belangrijk voor een goede werking van de hersenen. 20% van de energie uit onze voeding gaat naar ons brein. Bij ouder worden wordt de werking van het brein zwakker. Er werd in deze lezing stil gestaan bij voedingsstoffen die goed zijn voor ons lichaam en ons brein. Hoe komen we tot een betere prestatie? Welke eiwitten, vezels, vetzuren en koolhydraten zijn voor ons gunstig?

Boosdoeners als ongezond eten, alcohol, stress en roken kwamen aan bod, evenals aanbevelingen voor goede voeding voor ons brein. Zo werd gezegd dat langzame koolhydraten als volkorenproducten goed zijn. Ook fruit en groente helpen hierbij. Eiwitten zijn bouwstoffen voor spieren en hersenen. Zonder eiwitten kunnen de verschillende hersengebieden niet met elkaar communiceren en kan ons denkvermogen niet goed functioneren. Bouwstoffen zitten in vlees, vis, noten, yoghurt, peulvruchten en dergelijke.

Ook werd aanbevolen om voldoende water te drinken. Ons brein bestaat voor 75% uit water. Bij een tekort aan vocht kun je moeilijker nadenken. Naast theorie werden er ook kleine praktische oefeningen gedaan die de hersenen actiever laten werken.

Dagbestedingsvoorziening Groenzorg Norg en Welzijn in Noordenveld stonden borg voor de organisatie. Het eerstvolgende Zorgcafé is op maandag 8 april en gaat over Mantelzorg. Aanvang 19.30 uur, toegang gratis, een kop koffie staat klaar bij Groenzorg Norg aan de Eenerstraat.